Verdrinken – Marlies Slegers – Recensie

De zestienjarige Emma verheugt zich op de vakantie. Voor het eerst samen met haar vriend en hun vriendengroep naar Blanes, Spanje. Ook haar beste vriendin Nina zou meegaan, maar die verpest het een paar maanden eerder voor zichzelf door mee te doen met een drankspelletje. Bij Nina haar ouders is drank uit den boze en omdat Nina zich niet heeft kunnen beheersen krijgt ze straf. Emma baalt enorm dat Nina niet meer meegaat. Eenmaal in Spanje lijkt het alleen maar een groot feest te worden. Maar Lars, de vriend van Emma, doet raar en ook Eliza gedraagt zich vreemd. De vriendengroep bestaat uit Emma, Lars, Nina, Eliza, Stijn, Inti en Izaac.

Verdrinken verhaalt vanuit een wisselend perspectief, waarbij elk personage aan het woord komt, al zijn er hele kleine rollen voor Inti en Izaac. Het verhaal start eerst in juli 2017, om daarna een aantal maanden terug te springen. Ook wordt er teruggesprongen naar eerdere jaren, waar de verteller ene Charlotte is. Jonge personen, pubers die het leven aan het ontdekken zijn en hun grenzen langzaam gaan verleggen. Voor de een wat makkelijker dan voor de ander. Een aantal hebben een geheim die ze (nog) niet willen delen met de vriendengroep. Problemen thuis of problemen van andere aard. Al snel rijzen er vermoedens wie Charlotte is en tussendoor worden er subtiele hints gegeven die deze kunnen bevestigen. Toch zal pas aan het eind alles volledig uit de doeken worden gedaan en maken de jongeren veel spannende situaties mee. Beetje bij beetje worden de personages uitgewerkt en worden hun geheimen kenbaar gemaakt.

Slegers behandelt in Verdrinken naast het hoofdthema binge-drinken tussendoor andere herkenbare thema’s. Door meerdere thema’s in het verhaal te verweven lijkt het op een moment dat er geen jongere zonder probleem is en vraag je je af of er net niet teveel thema’s aan de orde komen. Het hoofdthema wordt soms overruled door de andere thema’s waardoor het minder aandacht krijgt dan verdiend. Aan de andere kant toch knap om zoveel thema’s in een verhaal te stoppen en daarbij alles te laten kloppen. En wel komt goed aan de orde wat al die problemen en geheimen voor invloed kunnen hebben. Een invloed waardoor de jongeren teveel hun grenzen verleggen en fouten maken zoals teveel drinken. En dat dit grote, rampzalige gevolgen kan hebben.

Slegers laat zien zich goed te kunnen inleven in het leven van een jongere en met de issues waarmee deze te maken krijgen tijdens hun ontwikkeling. De gevoelens en gedachten worden goed verwoord, toegankelijk en begrijpelijk voor de doelgroep. De lichte onderhuidse spanning maakt het verhaal extra aantrekkelijk maar Verdrinken is niet alleen spannend, het is ook leerzaam door de thematiek. En niet alleen leerzaam voor de doelgroep maar ook voor degene die met jongeren te maken hebben. Dus…een aanrader voor jong en oud.

4****

Deze recensie is eerder gepubliceerd op VrouwenThrillers.nl

Wendy Wenning

Titel: Verdrinken | Auteur: Marlies Slegers
Uitgever: Luitingh-Sijthoff | ISBN: 9789024577446| Blz: 336
Verschijningsdatum: januari 2018

Verdrinken is onder andere verkrijgbaar bij de lokale boekhandel of via:
Bol.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *