Vergeef haar – Debora Elisabeth – Recensie

vergeef-haar-framedDebora Elisabeth (van Maanen), geboren in 1982 is eigenwijs, creatief en hopeloos romantisch. Ze is gek van YA-boeken, series en films. Vergeef haar is haar debuut, een Young adult waarmee ze bewijst dat romantiek en Zeeuwse nuchterheid perfect samengaan.

De wind trekt aan mijn haren, slaat natte lokken in mijn gezicht. Waar ben ik? Waarom is het zo donker? Waar is iedereen?
Een ijzige schreeuw snijdt door de nacht en verbreekt de doodse stilte. Ik ren, maar kom niet vooruit. Weg! Ik wil hier weg. Daan!
Ik verstar. Bruine ogen die mij ooit zo anders aankeken priemen dwars door mij heen. Ze spugen haat, schreeuwen moord.
‘Vergeef me’”

Bovenstaand fragment is de tekst op de achterflap van Vergeef haar. Om een fragment op de achterflap te zetten in plaats van een samenvatting is een bewuste keuze geweest. Zoals Debora in een interview uitlegt: zowel Ambilicious (de uitgever) als Debora houden wel van een beetje anders.

Roza en Daan zijn al jaren beste vrienden, maar stiekem is Roza hartstikke verliefd op Daan. Haar dag kan dan ook niet meer stuk als Daan eindelijk laat merken dat dit wederzijds is. Maar in plaats van te kunnen genieten van hun prille liefde, eindigt een gezellige avond uit in een nachtmerrie. Een auto-ongeluk zal voor altijd hun leven veranderen.

Debora Elisabeth heeft een heerlijke, toegankelijke verteltrant en als lezer word je meteen het verhaal ingezogen. De korte hoofdstukken en de soepel lopende zinnen laten zich makkelijk lezen.
Het verhaal wordt grotendeels verteld door Roza, maar later in het boek komt ook Daan aan het woord. Allebei vanuit de eerste persoon en hun gedachten en gevoelens worden helder verwoord waardoor het eenvoudig is je als lezer in deze jonge mensen te verplaatsen. Het is allemaal behoorlijk heftig wat ze meemaken, maar overduidelijk is hun onvoorwaardelijke liefde voor elkaar. Twee jonge mensen waar je als lezer al snel een klik mee krijgt. Daan is het perfecte voorbeeld van de ideale schoonzoon, een betere vriend voor je dochter is bijna niet voor te stellen.

De auteur weet met Vergeef haar een romantisch verhaal prachtig te combineren met spanning, mysterie en een vleugje paranormaliteit. Daan is gevoelig voor de energie van een ander en kan, als hij hier zich voor openstelt, de gedachten van een ander lezen. Een gave waar hij eigenlijk niet zo blij mee is en merendeels sluit hij hier zich voor af. Maar het ongeluk heeft grote gevolgen voor Roza en hij zal zijn gave moeten aanwenden om het tij te keren.

Een debuut is altijd spannend om te lezen. Is er een nieuw talent opgestaan of zitten er nog haken en ogen aan het verhaal en de uitwerking ervan. Als liefhebber van YA heb ik ook dit debuut Vergeef haar gelezen en het was een grote verrassing. Prima opbouw, correcte uitwerking, met andere woorden weinig op aan te merken. Alleen de beschreven romantiek en de daarbij behorende liefdes-scènes vond ik meer passend in het New Adult genre.Vergeef haar zit dan ook wat mij betreft een beetje tussen het YA en New Adult genre in. Maar verder: een heel goed debuut, ik heb het boek ook in een middagje uitgelezen, kon het niet wegleggen. Een indrukwekkend verhaal met een fijne spanningsboog en het vleugje paranormale geeft net dat beetje extra. Ik heb ervan genoten en wacht met smart op het volgende boek van Debora, dat volgend voorjaar wordt verwacht.

Deze recensie is eerder gepubliceerd op Boekenbijlage.

Met dank aan uitgeverij Ambilicious voor het beschikbaar stellen van een recensie-exemplaar.

Titel: Vergeef haar| Auteur: Debora Elisabeth
Uitgever: Ambilicious| ISBN: 9789492551009|Blz: 248

Vergeef haar is te bestellen via:
Ambilicious

 

© 2016, Wendy. All rights reserved

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *