Verkapt – Janneke Bazelmans – Recensie

Achterflap

Ze liep stage bij een palmoliebedrijf in het hart van Borneo. Totdat het te gevaarlijk werd.

De Nederlandse studente Nora krijgt de kans stage te lopen bij een palmoliebedrijf midden in het regenwoud. Vol overgave stort ze zich op haar opdracht: een school oprichten voor de lokale Dayakbevolking. De voormalige koppensnellers willen niets van haar behulpzaamheid weten. En daar hebben ze een reden voor.

In Verkapt neemt Janneke Bazelmans de lezer mee naar de binnenlanden van het hedendaagse Indonesisch Borneo waar de mystieke sfeer en de rauwe randen van de werkelijkheid naadloos in elkaar overgaan.

Over de auteur

Janneke Bazelmans (1974) is milieujurist en auteur. Zij combineert een juridische adviespraktijk met onderzoek en publicaties. Voor de thriller Verkapt reist zij door Indonesië en logeert bij de Dayaks in West-Kalimantan (Indonesisch Borneo). Verkapt is haar debuut.

Over de cover

Op de cover staat een vrouw afgebeeld. Zij staat met haar rug naar de lezer toe op een rots bij een grote rivier. De cover geeft goed weer waar deze thriller zich afspeelt, midden in de natuur.

Het verhaal

Voor haar stage bevindt Nora zich midden in het regenwoud. Ze doet voor haar afstudeerstage economie onderzoek naar duurzame bedrijfsvoering. Daarnaast studeert ze Indonesisch en die taal had haar deze stage bezorgd bij het palmoliebedrijf PT Palmoil. Haar taak is informatie te verzamelen voor het oprichten van een school. Tonak is haar begeleider en samen gaan ze de mensen langs. Wanneer zij alle informatie had verzameld, kon PT Palmoil hiermee aan de slag en die school oprichten. Daarnaast moest er een palmoliecoöperatie worden opgericht tussen PT Palmoil, het dorpshoofd en de boeren uit het dorp. Uiterlijk volgend jaar wilde PT Palmoil de plantage als duurzaam laten certificeren bij de Roundtable on Sustainble Palm Oil, een international orgaan dat de certificering van palmolie regelde, net zoals de eerste plantage die het bedrijf een aantal jaren geleden had aangelegd. Plannen die er goed uitzien, maar de lokale bevolking biedt veel tegenstand. Wat zijn eigenlijk de gevolgen van het aanleggen van de plantage? Wat betekent dit voor de toekomst van dit stuk land? Is dat wat er voorgeschoteld wordt wel zo positief? Als er een aantal vervelende dingen gebeuren raakt Nora in tweestrijd. Wat een fantastische stage zou moeten zijn begint een gevaarlijk spel te worden…

Mijn mening

Verkapt is fictief, maar gebaseerd op de werkelijkheid. Veel gebeurtenissen in dit boek zijn waargebeurd. Omwille van de leesbaarheid heeft Bazelmans enkele zaken eenvoudiger voorgesteld dan ze in werkelijkheid zijn. Dit omdat deze zaken te gecompliceerd zijn om te verwerken in een thriller.

Verkapt begint met een cursief geschreven stuk waarin te lezen is dat Nora gevangen zit in een boom.

Het was Nora’s vierde nacht. De vierde nacht dat ze haar best deed niet bang te zijn. ‘Angst is een slechte raadgever,’ zei haar vader altijd. Alleen het vuur kon haar verjagen. Het vuur won altijd.

De proloog verteld over een rechtszaak waarin de verdachte op de moord van Nora moet voorkomen. Als je dit leest denk je al veel over het verhaal te weten, maar niets is minder waar.

Na de proloog volgen twee delen, een epiloog, een verklarende woordenlijst en een nawoord. Het eerste deel begint gemoedelijk en we volgen Nora, die met veel overgave haar stage verricht. De mooiste stage van de wereld, midden in het regenwoud. Maar als snel zorgt de weerstand van de lokale bevolking voor spannende situaties. De sfeer wordt steeds grimmiger. Nora heeft het gevoel dat er dingen gebeuren die niet kloppen en gaat op onderzoek uit. Dit wordt haar niet in dank afgenomen en ze krijgt hierbij veel tegenwerking van haar opdrachtgevers. Hierdoor wordt Nora nog meer gedreven en met gevaar voor eigen leven mengt ze zich in een harde strijd, een strijd voor het behoud van het regenwoud.

De beeldende schrijfstijl van Bazelmans plaatst je middenin het tropisch regenwoud en laat de verbeelding spreken. Deze thriller bevat veel werkelijke feiten en het is overduidelijk dat Bazelmans nauwkeurig research heeft gedaan en weet waar ze het over heeft. Verkapt is niet alleen een thriller met soms misselijkmakende gebeurtenissen, het is tevens een verhaal dat zorgt voor bewustwording. Het grootste gedeelte van Borneo is gedegradeerd door houtkap en/of platgebrand voor palmolieplantages. Bovendien maakt houtkap het bos extra gevoelig voor branden. De auteur verteld met deze thriller hoe belangrijk het is de kap tegen te houden. Als zo’n verhaal als non-fictie beschreven zou worden dan zouden misschien de gedachten regelmatig afdwalen of men zou de stof te taai vinden. Maar door er een thriller omheen te schrijven wordt de informatie subtiel meegegeven en opgeslagen. Naast de belangrijke boodschap die gegeven wordt, heeft de auteur met Verkapt een mooie, onderhoudende thriller geschreven. Een thriller die op juiste momenten weet te verrassen.

4****

Wendy Wenning

Titel: Verkapt|Auteur: Janneke Bazelmans
Uitgever: Godijn Publishing|ISBN: 9789492115249 | Blz: 399
Verschijningsdatum: mei 2017

Meer informatie vind je hier.

Verkapt is onder andere verkrijgbaar bij de lokale boekhandel of via:
Bol.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *