Verleden tijd – Melissa Skaye – Recensie

verleden-tijd-framedDe twee moordzaken waar Sanne en Luca mee te maken krijgen, lijken met elkaar in verband te staan en het onderzoek wijst naar gebeurtenissen uit het verleden. Sanne zelf worstelt ook nog met het verleden en ze hoopt eindelijk eens antwoorden te krijgen op vragen die haar weer dagelijks bezighouden. Ondertussen heeft de jonge vrouw Fenna te maken met pesterijen en dreiging. Daarnaast ziet ze beelden uit het verleden die haar doodsbang maken. Als de pesterijen uit de hand dreigen te lopen, besluit ze contact op te nemen met de recherche.

De beelden uit het verleden zien, waarvan ze het meeste was vergeten, hadden ervoor gezorgd dat ze doodsbang was geworden. Het was niet leuk, het was afschuwelijk. Helemaal omdat ze zich bepaalde dingen was gaan herinneren.’

Verleden tijd is het derde deel uit de VT-thrillerreeks. In Virtuele Tango en Verboden tranen hebben we Sanne en Luca goed leren kennen en ik was weer heel benieuwd naar de belevenissen van Sanne en Luca. Tussen Sanne en Luca heerst er een spanning. Sanne en Luca kunnen met elkaar lezen en schrijven en Sanne heeft gevoelens voor Luca, alleen wil ze hier niet aan toegeven. En buiten dat, Luca heeft inmiddels een vriendin en serieuze plannen. De relatie tussen Sanne en Luca loopt net als in de vorige delen als een rode draad door het verhaal heen. Om de relatie tussen Sanne en Luca volledig te begrijpen is het eigenlijk wel een must om eerst Virtuele Tango en Verboden tranen te lezen.

Sanne begreep dat gevoel. Ook zij wilde vrij zijn. Vrij zijn van verdriet, vrij van het verleden.

De zaak waar Sanne en Luca mee te maken krijgen in Verleden tijd is heel complex en zorgt keer op keer voor verrassingen. Ook als lezer krijg je er geen vat op en heb je geen flauw idee welke kant het op gaat. Er is wel een veronderstelling maar dan is er weer een gebeurtenis die dit onderuithaalt. Om later toch weer die kant op te wijzen waardoor je in verwarring raakt. De plot is moeilijk te doorgronden en de antwoorden op vele vragen blijven lang uit.

Verleden tijd is net als zijn voorgangers een thriller die niet weg te leggen is en die je in een ruk uit moet lezen. Niet alleen de complexe zaak die het verhaal behelst, maar ook het persoonlijke in het leven van de rechercheurs houden de aandacht gevangen. De vragen waar Sanne mee worstelt, haar verleden dat ze maar niet kan afsluiten omdat er nog teveel losse eindjes zijn. Degene die ook de voorgaande delen hebben gelezen zullen net als ik een hechte band hebben gekregen met Sanne en Luca. Personages die krachtig en nauwgezet zijn uitgewerkt waardoor je als het ware deel uit maakt van hun leven.

Melissa Skaye weet de spanning heel mooi te doseren en door er een flinke dosis psychologie in te verweven wordt je als lezer uitgedaagd. Je wordt aangezet tot nadenken en je blijft gissen naar de ontwikkeling van het verhaal. Naarmate de delen vorderen zie je dat de auteur zich steeds meer perfectioneert wat ten goede komt aan deze thriller. Het einde van Verleden tijd was wat onbevredigend, of toch niet…Het ligt eraan hoe je het bekijkt, beoordeel dit zelf maar.

4 ster

Deze recensie is eerder gepubliceerd op VrouwenThrillers.nl.

 

Melissa Skaye(1972) is auteur van de VT-thrillerreeks: Virtuele tango en Verboden tranen en van de fantasyreeks Jeremy Jago. Verleden tijd is het derde deel in de VT-reeks. In diverse bundels, waaronder Quillerz 1, Quillerz 2, Onverwacht, Overgave en Screenshot heeft zij korte thrillerverhalen gepubliceerd. Melissa woont samen met haar man en twee kinderen in Hoorn. Meer over Melissa vind je op haar website: www.melissaskaye.nl

Met dank aan Uitgeverij Ellessy voor het beschikbaar stellen van een recensie-exemplaar.

Verleden tijd verschijnt in oktober en is verkrijgbaar bij de lokale boekhandel of via:
Bol
Bruna
Libris
AKO
Eci

 

© 2016, Wendy. All rights reserved

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *