Vermist – Helen Vreeswijk – Recensie

vermist9789000352524_download-framedOp het moment dat ik dit boek oppak is het net een paar dagen geleden dat het bericht kwam dat Helen is overleden. Een verschrikkelijk bericht en het geeft Vermist iets beladens mee en maakt het moeilijker dit boek te gaan lezen.

Vermist verhaalt over een aantal jongeren die een stage gaan volgen op een Filipijns eiland. Het lijkt een prachtige kans maar als Anouk en haar studiegenoten ontvoerd worden, wordt deze stage een hel. Meedogenloze vrouwenhandelaren nemen hen mee diep de jungle in waar ze bij een inheemse stam terechtkomen. Hoe komen ze hier van weg en zullen ze ooit nog naar Nederland terugkeren?

Het eerste hoofdstuk van Vermist begint al gelijk met een beangstigde situatie, Anouk is op de vlucht. Dan gaan we twee maanden terug en lezen we hoe het allemaal begon. Doordat het eerste hoofdstuk meteen pakt, wil je alleen maar doorlezen. Vanuit een wisselend perspectief volgen we de reis van de studiegenoten en Anouk is best zenuwachtig. Het is nogal wat, op je 17e op stage naar de Filipijnen. Ligt niet echt naast de deur, maar wel een schitterende kans. Tussen niet alle studiegenoten klikt het en er zijn soms wat frustraties en confrontaties. Ze maken kennis met hun gids John, maar niet iedereen heeft vertrouwen in hem.

Als de ontvoering plaatsvindt wordt de spanning voelbaar. Vermist wisselt af met rustige passages om dan weer even de spanning tot op grote hoogte op te voeren. Daarnaast lees je hoe het er aan toe gaat bij de inheemse stammen en wat hun leven inhoudt. Totaal niet te vergelijken met de wereld waarin de jongeren leven, door de stammen De Nieuwe Wereld genoemd, en soms niet voor te stellen. De situatie waarin de jongeren verzeild zijn geraakt is echt ontstellend. De wijze waarop de jongeren proberen om te gaan met deze situatie is geloofwaardig neergezet en je leeft met ze mee. Alleen over de ouders en de familie van de jongeren, die in Nederland vol ongerustheid zitten, wordt weinig vermeld, net iets te summier. Misschien was het de bedoeling om daar in het volgende deel meer aandacht aan te besteden, maar in Vermist is dit toch een punt van gemis.

Met Vermist heeft Helen een young adult geschreven met een uniek onderwerp en de spanning wordt mooi afgewisseld met rustige momenten. Vermist is het eerste deel uit een serie en dit boek eindigt behoorlijk abrupt. Als je het boek dichtslaat is er toch enige teleurstelling want je weet niet hoe het af gaat lopen en de vraag is of de vervolgen überhaupt nog zullen komen. Ik zelf heb de hoop dat de manuscripten al klaar liggen en dat de vervolgen toch nog zullen komen. Het zou een mooie herinnering en ode zijn aan deze fantastische auteur.

3-en-half

Deze recensie is eerder gepubliceerd op VrouwenThrillers.nl

Titel: Vemist|Auteur: Helen Vreeswijk
Uitgever: Unieboek}Het Spectrum|ISBN: 9789000352517|Blz: 304

Vermist is verkrijgbaar bij de lokale boekhandel of via:
Bol.com
AKO.nl
Eci.nl
Boekenwereld.com

 

© 2016, Wendy. All rights reserved

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *