Vermist – Loes Leeman – Recensie

Loes Leeman kwam op het idee van het programma Vermist, dat van 1996 tot 2014 wekelijks werd uitgezonden. Tussen de een en twee miljoen kijkers volgden het programma en in negentien jaar tijd werden er duizenden zaken behandeld. In dit boek worden twintig van deze zaken uitgelicht.

Achterflap: Een jonge vrouw die haar huwelijk zat is, pakt op een ochtend haar koffers en vertrekt met de noorderzon, haar man radeloos achterlatend. Een rijke jongen van adel verdwijnt halverwege de jaren negentig van de aardbodem. Is hij vermoord of heeft hij in een ander land een nieuwe identiteit aangenomen? Een peuter in een rustige Vinex-wijk komt niet thuis met het eten. De buurt is in rep en roer. Zou de nieuwe buurman iets met de verdwijning van het meisje te maken hebben? 

Het programma Vermist is nog maar net op televisie als in Belgie de wandaden van Marc Dutroux aan het licht komen. Nut en noodzaak van informatie over vermissingen is direct helder. Alles om gruweldaden als die van Dutroux in de toekomst te voorkomen. Tijdens de verdwijning van Marion en Romy bestaat TROS Vermist krap een jaar. Er is midden jaren negentig weinig structuur als het gaat om de aandacht voor vermissingen. Bij de politie bestaat er onvoldoende deskundigheid en in de media is de belangstelling meestal van korte duur.

Het programma groeit uit tot een geoliede machine en geleidelijk aan wordt het een instituut. Loes Leeman is daarvan het onbetwiste fundament. In dit boek beschrijft Loes een aantal spraakmakende en ontroerende zaken. Zaken met een happy end, maar ook zaken waarbij er na tientallen jaren nog geen enkel spoor is.

De meeste van de zaken die in Vermist beschreven worden zijn wel bekend. Mede door de aandacht die deze zaken in het programma gekregen hebben. De verhalen lezende springt vooral de machteloosheid en verslagenheid van de achterblijvers eruit. Maar stel je eens voor. Je kind, je vader of je moeder, je zus of broer of je geliefde spoorloos verdwenen. Geen teken van leven en geen enkel idee waar te zoeken.

Duidelijk in het boek Vermist wordt wat voor toegevoegde waarde het programma heeft gehad. Bijvoorbeeld wat betreft structuur aanbrengen op het gebied van opsporing. De media blijven aansporen aandacht te besteden aan onopgeloste vermissingen en de burger zelf er aan te blijven herinneren zodat het zoeken almaar doorgaat. Maar ook wordt pijnlijk duidelijk dat er veel vermissingen, ondanks alle moeite die aan het opsporen wordt gedaan, onopgelost blijven. Een hard gelag voor de achterblijvers. Het afsluiten kunnen ze niet maar toch moeten ze weer verder met hun leven. Zonder degene die zo gemist wordt.

Vermist geeft een helder beeld van een vermissing en de opsporing, en maakt op pijnlijke wijze duidelijk wat het voor de nabestaanden betekent.

4****

Wendy Wenning

Titel: Vermist |Auteur: Loes Leeman
Uitgever: Ambo|Anthos| ISBN: 978902634726| Blz: 256
Verschijningsdatum: februari 2019

Vermist is verkrijgbaar bij elke (online)boekhandel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *