Verstoppertje – Nicolette Molenaar – recensie

Nicolette Molenaar(1976) won in juni 2017 met haar korte verhaal de schrijfwedstrijd van het CPNB tijdens de Spannende Boeken Weken.
Dit verhaal was de opmaat naar meer en zo groeide het uit tot een thriller. Nicolette groeide op in Callantsoog en woont nu in Schagen. Deze plaatsen zijn dan ook het decor voor deze thriller. Verstoppertje is het eerste boek van Nicolette. Meer over het boek en over Nicolette kun je vinden op haar blog.

Synopsis

Wilma draagt al bijna heel haar leven een groot geheim met zich mee. Als het aan haar ligt, blijft het verleden waar het hoort; diep begraven onder het zand. Op een dag krijgt ze een e-mail. De afzender is de enige persoon die precies weet wat zij verborgen houdt. Hij is vastberaden om de waarheid aan het licht te krijgen. Hoe ver moet Wilma gaan om hem tegen te houden?

‘Je kunt wel doen alsof ik er niet ben…’

Verstoppertje bestaat uit vier delen, heeft 115 bladzijden en start met een proloog. De proloog geeft al meteen het geheim weg, een verschrikkelijk geheim. Hier is gelijk de gedachte waarom dit geheim moest blijven, was er geen andere optie mogelijk? Deel een speelt zich af in 2018 en wordt verteld vanuit een wisselend perspectief. Johan woont al jaren met zijn gezin in Australië en heeft een prima leven. Alleen worden de scheuren in zijn zorgvuldig opgebouwde wereld de laatste jaren groter. Niet dat iemand iets aan hem ziet, maar binnenin voelt hij hoe zijn afwijking meer plaats gaat opeisen. Om dit te laten stoppen is er maar één ding dat echt zal helpen. Er moeten dingen rechtgezet worden en dat betekent dat hij weer in contact moet komen met Wilma. Maar Wilma wil te alle tijde dat hun geheim onder water blijft.

In deel twee van Verstoppertje wordt er teruggesprongen in de tijd: 1988. In dit deel wordt het geheim en het waarom onthuld en leren we meer over de hoofdpersonages. In het begin is er nog niet zo veel spanning aanwezig en kabbelt het verhaal een beetje door. Maar naarmate we verder in het verhaal komen gaat de spanningsboog omhoog en begint het op een thriller te lijken. Deel drie speelt zich af in 2018 en in dit deel wordt de spanning nog verder opgevoerd. Tevens wordt dan de verwachting van het verhaal te niet gedaan, want het gaat een heel andere kant op dan voorzien. Deel vier is de afsluiting van het verhaal, deze heeft veel weg van een epiloog en is een ietwat abrupte afsluiting.

Molenaar heeft een fijne, eenvoudige schrijfstijl en een vlotte verteltrant. Beknopte hoofdstukken, korte en strakke zinnen die het boek gemakkelijk leesbaar maakt. Het geheel wordt klein en beknopt gehouden maar toch wordt alles verteld wat noodzakelijk is. Er wordt geen tijd verspild aan overbodige details. De gevoelens van wanhoop en het dragen van een verschrikkelijk geheim worden goed beschreven. Dit geldt ook voor de afwijking van Johan, de beschrijving hiervan veroorzaakt een misselijkmakend gevoel. De spanning laat dan wel even op zich wachten maar als dit eenmaal op dreef is dan is het ook genieten van dit spannende verhaal. En ondanks dat Verstoppertje met 115 bladzijden een dun boekje is, heeft het toch voldoende in zich om een volwaardige thriller genoemd te worden en maakt het nieuwsgierig naar meer van deze auteur.

3***

Deze recensie is eerder verschenen op VrouwenThrillers.nl

Wendy Wenning

Titel: Verstoppertje | Auteur: Nicolette Molenaar|Blz: 115

Het boek is te bestellen via Nicolette zelf: Nicci.dutch@gmail.com of via Facebook Nicolette Schrijft

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *