Volg mij – Angela Clarke – Recensie

Volg mij-framed
Freddie Venton is twee jaar geleden afgestudeerd en nog steeds hopende op die ene betaalde baan in de journalistiek. Om de kost te verdienen werkt ze in een koffiebar, met moeite kan ze de eindjes aan elkaar knopen. Als ze door toeval een oud-studiegenote ontmoet, komt ze via haar terecht op een plek waar net een gruwelijke moord is gepleegd. Voor Freddie is dit het verhaal waar ze op gewacht heeft. Als één van de eersten op de plaats delict heeft ze een geweldig artikel in handen. Maar niet iedereen is hier blij mee en Freddie wordt zelfs eerst als verdachte gezien. Dan begint de moordenaar berichten op Twitter achter te laten. Freddie kent de in-en outs van Twitter en stort zich op de zaak. Ze gaat zelfs meehelpen in het onderzoek van de politie. Maar zonder gevaar is dit niet…

De angst sneed door haar lichaam zoals het mes door de keel van de dode man. Ze wendde zich af van het opdrogende bloed.

Bovenaan elk hoofdstuk van Volg mij staat een kort twitterbericht voorzien van een hashtag. Twitter heeft dan ook een belangrijke rol in dit verhaal en tussendoor krijg je zelfs af en toe een lesje in de vele mogelijkheden van Twitter. Vanuit het perspectief van Freddie, in de derde persoon, wordt het verhaal verteld. Freddie is een vrouw die geen blad voor haar mond neemt en nogal impulsief kan zijn. Dit brengt haar regelmatig in de problemen. Haar oud-studiegenote Nasra is inmiddels brigadier. Vroeger waren ze beste vriendinnen, maar een gebeurtenis acht jaar geleden heeft veel veranderd. Nu ze elkaar weer tegen zijn gekomen gaat het erg stroef tussen hen en de relatie is complex. Later in het boek lezen we wat er in het verleden gebeurd is en blijken er ook een aantal misverstanden te zijn.

Elke keer als ze Freddies gezicht zag, die pretogen van haar en die wilde krullenbol, werd ze terug geslingerd naar die verschrikkelijke avond, acht jaar geleden. De doodsangst. De pijn. Het schuldgevoel.

Volg mij is een thriller met veel vaart in zich en het boek laat zich dan ook vlot lezen. Meer dan genoeg spannende ontwikkelingen en twisten die de lezer aan het boek binden. Beangstigende passages die op een bijna filmische wijze worden beschreven. Door de onmacht en de angst die in het verhaal heerst goed tastbaar en voelbaar te maken, geeft de auteur de lezer de mogelijkheid zich in te leven en alles mee te beleven. Er wordt tevens een duidelijk beeld geschetst van de personages, vooral Freddie is een vrouw die een indruk achterlaat. Ze komt brutaal over, heeft een kort lontje en lijkt nergens bang voor, maar we krijgen ook een andere (menselijke kant) van haar te zien. Soms hebben bepaalde situaties waar Freddie zich in bevindt zelfs iets komisch in zich, waardoor het verhaal af en toe een luchtig karakter heeft. Dit geeft tussen al de spannende ontwikkelingen door ruimte om even adem te kunnen halen. De spanning in Volg mij is op constante wijze aanwezig en er is een prima uitwerking naar de plot. De moordenaar laat cryptisch omschreven berichten achter op Twitter en het ontcijferen hiervan geeft extra spanning aan het geheel. Na de plot wordt het verhaal mooi afgerond waarbij de afsluitende zin nog even zorgt voor een licht schrikeffect. Deze zin zou zo maar een een opening kunnen betekenen voor een eventueel vervolg. Het zou mij niets verbazen, de personages zijn uitermate geschikt om zich verder te ontwikkelen. Volg mij is een prima debuut!

4 ster

Deze recensie is eerder gepubliceerd op VrouwenThrillers.nl.

 

Titel: Volg mij|Auteur: Angela Clarke
Uitgever: The House of Books|ISBN: 9789044349603|Blz:216
Vertaling: Davida van Dijke

Volg mij is verkrijgbaar bij de lokale boekhandel of via:
Bol.com
Bruna.nl
Boekenwereld.com
AKO.nl
Eci.nl

© 2016, Wendy. All rights reserved.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *