5 sterren,  Beoordeling,  Genre,  Thriller

Voorbedacht – Loes den Hollander – Recensie

  • Titel – Voorbedacht
  • Auteur –  Loes den Hollander
  • Uitgever – Karakter
  • Aantal pagina’s – 384
  • Uitgave – Paperback en ebook
  • ISBN –  9789045204987
  • Verschenen –  november 2014
  • Genre – Thriller

Omschrijving

Het is de nachtmerrie van iedere ouder, en het overkomt Marjon van Brienen. Haar vriend Philippe brengt hun dochter Carice niet terug na een familiebezoek. Maar waarom? Er bestaan geen onoverkomelijke problemen tussen Marjon en Philippe, er wordt nergens strijd over gevoerd. Wat heeft hem  bewogen om hun dochter mee te nemen en wat heeft hij met haar gedaan? Een grootscheeps onderzoek levert niets op. Philippe en Carice zijn spoorloos verdwenen. Hoe moet je verder leven als wanhoop, woede en verdriet je beheersen? Wanneer erken je je verlies? Marjon kan nergens de antwoorden vinden. Tot ze bezoek krijgt van een vrouw, die haar iets te vertellen heeft.

Recensie

Philippe, de vriend van Marjon, heeft hun dochter Carice een dagje meegenomen naar zijn moeder. Als Philippe niet op tijd terug is wordt Marjon ongerust. De wanhoop slaat toe als blijkt dat Philippe, samen met Carice, spoorloos is verdwenen. Is er wat gebeurd? Heeft Philippe hun dochter ontvoerd? Waarom, wat is zijn motief? vraagt Marjon zich af. Het onderzoek van de politie levert niets op, Philippe en Carice lijken van de aardbodem verdwenen.

De stilte in huis beneemt haar de adem. In een flits voelt ze de schrijnende pijn van een definitief gemis. Ze zakt door haar knieën en schreeuwt de naam van haar dochter uit. Het enige antwoord dat ze krijgt is een nog nadrukkelijker stilte.

In Voorbedacht weet Loes opnieuw als geen ander de personages op een zodanige manier neer te zetten dat meeleven met deze personages vanzelfsprekend is. Het verhaal is er één waar iedereen zich wel wat bij kan voorstellen, want wat is nu erger dan dat je kind vermist raakt. De onverwachte wendingen in Voorbedacht lieten mij regelmatig in verwarring achter en vragen bleven een tijd onbeantwoord.

Het komt door de stilte die haar tegemoetkwam toen ze de voordeur opende. De nadrukkelijke, vijandige en treiterige stilte, die haar omringt sinds Carice verdwenen is. Die haar aanvliegt en het beklemde gevoel op haar borst veroorzaakt.

Loes den Hollander is al heel lang niet meer weg te denken uit de Nederlandse thrillerwereld en ook met Voorbedacht heeft ze weer een pareltje uitgebracht. Een mooie cover die een perfecte indruk geeft. Twee verhaallijnen, ieder in hun eigen perspectief, waarbij de verhaallijn van Marjon mij mee voerde in een verhaal met onzekerheid, wanhoop en onmacht. De puzzelstukjes die langzaam op hun plaats terecht kwamen behielden de volle aandacht en ik voelde mij gedwongen alsmaar door te blijven lezen. Spanning die zindert gedurende het hele verhaal en voorzichtig naar een ontknoping leidt. Een goed geschreven, realistisch verhaal dat nog wel even blijft na spoken.

 

stersterstersterster

 

Voorbedacht heb ik gelezen voor VrouwenThrillers.nl.

Voorbedacht is o.a. verkrijgbaar bij de lokale boekhandel of bij Bol.com

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: