Wat ons niet zal doden – Millennium 4 – David Lagercrantz – Recensie

  • Titel – Wat ons niet zal doden – Millennium 4
  • Auteur – David Lagercrantz
  • Uitgever –  A.W. Bruna / Signatuur
  • Aantal pagina’s – 512
  • Uitgave – Paperback en ebook
  • ISBN –  9789056725334
  • Verschenen –  augustus 2015
  • Vertaald door – Geri de Boer
  • Genre – Thriller & Spanning

2015-08-11-Millennium-framed

Wat ons niet zal doden is het vervolg op De Millennium-serie van Stieg Larsson, nu geschreven door David Lagercrantz. De beslissing om een andere schrijver met de reeks aan de slag te laten gaan kwam van de uitgeverij en de erven van Stieg Larsson.

 

Mikael zit in een impasse. Volgens geruchten heeft Mikael zijn beste tijd gehad bij het tijdschrift Millennium. Mikael heeft weinig inspiratie voor het schrijven van goede artikelen en overweegt zelfs ermee te stoppen en iets anders te gaan zoeken. Eerder heeft het Noorse krantenimperium Serner dertig procent van de aandelen gekocht, er was een financiële injectie nodig om Millennium in bedrijf te houden. Mikael heeft er veel moeite mee dat hij  niet meer alle touwtjes in handen heeft.

Dan krijgt hij een telefoontje van professor Frans Balder. Deze heeft informatie voor hem en Mikael hoopt hiermee de scoop te hebben die voor een ommekeer kan zorgen. Balder heeft ook contact gehad met Lisbeth en zo kruisen de wegen van Mikael en Lisbeth zich weer.

Zodra ik hoorde van dit vervolg, heb ik de Millennium-trilogie aangeschaft en ben deze gaan lezen. Nee, ik had deze trilogie nog niet gelezen, wel veel over gehoord maar ik had voorheen niet het gevoel dat dit boeken voor mij waren. Tijdens het lezen van het eerste deel van de trilogie had ik moeite om door de eerste honderd bladzijden te komen. Maar toch was er iets dat er voor zorgde dat ik door bleef lezen. Gelukkig maar, want ik heb er van genoten. In no-time de trilogie uitgelezen en toen maar wachten op Wat ons niet zal doden. Want ik was inmiddels een grote fan van Mikael en Lisbeth en wilde heel graag weten hoe het deze personages verder zou vergaan.

Millennium was zijn leven, zijn passie; en het beste en meest dramatische wat hem ooit was overkomen, had alles te maken met dat tijdschrift. Maar niets duurt eeuwig, zelfs de liefde voor Millennium misschien niet…

Nadat Wat ons niet zal doden was verschenen, waren er veel vernietigende kritieken maar er kwamen ook wat positieve reacties. Juist al die kritiek maakte mij nog meer nieuwsgierig naar dit boek.
Daar veel personages in de Millennium-trilogie al uitgebreid waren uitgewerkt, was er nu niet de noodzaak om daar nog eens uitvoerig over te vertellen. Ik ben toen al van deze personages gaan houden en ook nu leefde ik vanaf het begin met hun mee. Schitterende personages met allemaal hun eigen specifieke karakter en in dit boek worden ze weer ijzersterk neergezet. Dit geldt ook voor de andere spelers die een rol hebben in dit verhaal.

De schrijfstijl van David Lagercrantz is minder hard dan die van Stieg Larsson, maar ook David weet met zijn verteltrant de lezer volledig te boeien. Veel ontwikkelingen die de nodige spanning met zich meebrengen en de nieuwsgierigheid wordt voortdurend geprikkeld. Dit zorgt ervoor dat het verhaal continu de volledige aandacht van de lezer kan behouden. Er wordt een boekje opengedaan over de veiligheidsdienst dat doet denken aan Big Brother is watching you. Het is natuurlijk allemaal fictie maar ook met een kern van waarheid in zich, waardoor je er toch vraagtekens bij zet. Geeft een onveilig gevoel en maakt wel weer duidelijk dat alles om de macht en de centen gaat.

Toch – en daar toonde Mikael Blomkvist zijn grootheid – werd Gabriella niet het meest geraakt door de beschrijving van de politieke vuiligheid, maar door het menselijke drama, door het toenemende inzicht dat we in een zieke wereld leven, waarin alles, of het nu belangrijk is of niet, in de gaten wordt gehouden en waar alles wat geld kan opleveren voortdurend wordt uitgebuit.

De manier waarop Wat ons niet zal doden wordt afgesloten houdt de mogelijkheid open voor wederom een volgend boek. Wat mij betreft: graag! Ik heb ontzettend genoten van dit verhaal en zie Mikael en Lisbeth graag weer terug in een volgend spannend verhaal.

stersterstersterster half

Met dank aan A.W. Bruna Uitgevers voor het beschikbaar stellen van een leesexemplaar.

Wat ons niet zal doden – Millennium 4 is o.a. verkrijgbaar bij de lokale boekhandel of bij Bol.com.

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *