Ik weet een geheim – Tess Gerritsen – Recensie

Ik weet een geheim is het twaalfde deel van de Rizzoli & Isles serie. Voor de fans zijn de hoofdrolspelers geen onbekenden, maar voor mij was dit een eerste kennismaking. Zelf vind ik het altijd wel het prettigste om een serie vanaf het eerste deel gelezen te hebben maar om voor deze blogtour eerst nog de eerdere delen te lezen was niet mogelijk.

In dit deel krijgen Jane Rizzoli en Maura Isles te maken met wel heel bizarre moorden. Jane is politie-inspecteur en Maura forensisch patholoog. Bij veel zaken roept Jane de hulp in van Maura en door de jaren heen is er een hechte band ontstaan tussen deze twee vrouwen. Deze zaak is wel heel speciaal daar Maura hier persoonlijk bij betrokken is.

Maura heeft geprobeerd een stuk uit haar verleden achter zich te laten, maar als ze op een dag gebeld wordt is de confrontatie niet meer te vermijden. Haar biologische moeder is stervende. Maura is pas sinds een paar jaar op de hoogte van haar bestaan en om gegronde reden heeft ze op een gegeven moment het contact verbroken.

Daar, achter het raam van het kamertje, lag het wezen dat Maura nachtmerries bezorgde, de vrouw die een schaduw over haar verleden wierp en in wier gezicht ze haar eigen toekomst zag.”

Haar moeder maakt een dreigende opmerking die lijkt te slaan op de zaak die Jane en Maura nu op hun bordje hebben gekregen. Amalthea heeft veel op haar geweten en Maura kan deze opmerking niet zo maar naast zich neerleggen. De macht van Amalthea lijkt nog steeds niet uitgespeeld te zijn.

In het eerste hoofdstuk maken we kennis met Holly. Holly is publicist voor een tiental schrijvers: het is haar taak om mediaoptredens te regelen, drukproeven uit sturen, promotiemateriaal te schrijven. Holly is aanwezig bij de begrafenis van Sarah, die ze meer dan tien jaar geleden voor het laatst heeft gezien. Holly is er niet uit medeleven maar uit nieuwsgierigheid. Na de begrafenis gaat ze naar het huis van Sarah. Opeens ziet ze iets liggen bij het tijdelijk gedenkteken dat ter ere van Sarah is opgericht. Het is een palmblad. Het symbool van de martelaar.

Ik wacht tot mijn hartslag bedaart en mijn handen ophouden met beven. Dan kijk ik nog een keer naar het verbrande huis en zie Sarah als zesjarige. Mooie, kleine Sarah Byrne, die voor me in de schoolbus op haar stoel zat te wippen. We waren die middag met zijn vijven in de schoolbus. Nu zijn er nog maar vier van ons over.”

Ik weet een geheim is een verhaal vol raadsels. Slachtoffers zonder een aanwijsbare doodsoorzaak maar wel met uitgestoken ogen of verminkingen van het lichaam. Wat wil de dader hier mee vertellen en wat hebben Jane en vooral Maura hier persoonlijk mee te maken? En wat is de rol van Holly in het geheel? Wat bedoelt Holly met nu zijn er nog maar vier van ons over en wat is er met het palmblad? De hoofdstukken waarin Holly aan het woord is verhalen vanuit de eerste persoon en de overige hoofdstukken die vertellen over het moordonderzoek verhalen vanuit de derde persoon. Al het eerste hoofdstuk roept een vreemd gevoel op en maakt benieuwd naar de rol van Holly.

Door het moordonderzoek af te wisselen met het persoonlijke leven van Jane en Maura is er een mooie wisselende spanningsboog en ondanks dat dit mijn eerste kennismaking was met deze vrouwen had ik het gevoel ze al veel langer te kennen. De opzet van het boek is zodanig dat het niet noodzakelijk is de eerdere delen gelezen te hebben, al is er wel nieuwsgierigheid naar. De uitwerking laat zien dat Tess haar vak goed beheerst en met Ik weet een geheim heeft ze een verhaal geschreven waarbij er halsreikend wordt uitgezien naar de plot.

Tess Gerritsen zit inmiddels 30 jaar in het schrijversvak, een auteur die niet meer weg te denken is in het thrillergenre. Na het lezen van Ik weet een geheim is het enthousiasme van de fans meer dan duidelijk geworden.

4****

Deze recensie is eerder gepubliceerd op VrouwenThrillers.nl

Titel: Ik weet een geheim|Auteur: Tess Gerritsen
Uitgever: The House of Books|ISBN: 9789044348521|Blz: 320
Vertaling: Els Franci-Ekeler
Verschijningsdatum: september 2017

Ik weet een geheim is onder andere verkrijgbaar bij de lokale boekhandel of via:
Bol.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *