Wereld poëziedag

Vandaag, 21 maart, is het Wereldpoëziedag (‘World Poetry Day’). Deze dag is in 1999 ingesteld door UNESCO met als doelstelling het lezen, schrijven en publiceren van poëzie te bevorderen en de taalkundige verscheidenheid via poëtische expressie onder de aandacht te brengen.
Poëzie draagt bij aan creatieve diversiteit, door opnieuw vraagtekens te zetten bij het gebruik van woorden en dingen, onze manier van perceptie en begrip van de wereld.
‘Wereld Poëziedag’ is een dag om na te denken over de macht van de taal en de volledige ontwikkeling van de creatieve vermogens van iedereen. Poëzie is veelzijdig en door het spelen met woorden, taal en betekenis en door met Wereld Poëziedag de poëzie onder de aandacht te brengen wil men de mensen en ook kinderen nieuwsgierig maken.

Zelf lees ik niet regelmatig poëzie, maar zo af en toe krijg ik de vraag om een gedichtenbundel te recenseren. Toen ik werd gevraagd om mee te doen met een campagne voor Wereld Poëziedag was ik meteen geïnteresseerd. Deze keer ging het niet om het recenseren van poëzie, maar er werd gevraagd om op een creatieve manier mee te doen met de campagne.

De bedoeling was om een gedicht te kalligraferen. Nou ben ik best wel creatief aangelegd, maar kalligraferen had ik nog nooit gedaan. Een uitdaging dus…

Om te beginnen kreeg ik een heel mooi pakketje opgestuurd.

 

En wat een mooie kalligrafeerpen. Handgemaakt, met een echte veer!

 

Okay, de benodigdheden waren binnen. Nu nog bedenken wat voor gedichten ik zou gebruiken. Plots moest ik denken aan een dichtbundel die ik vorig heb gerecenseerd: Het is overal van Minke Maat. Een dichtbundel over de grote en kleine dingen in het leven.

Minke gemaild en ik kreeg gelijk enthousiast haar toestemming om gedichten uit deze bundel te gebruiken.

Maar toen…het leek allemaal heel makkelijk alleen het creatieve gedeelte ging toch een beetje haperen. Vooral het kalligraferen is best wel moeilijk. Toch heb ik geprobeerd er wat van te maken en mijn creatieve knutsels zie je hieronder.

 

Het was wel heel leuk om te doen, eens wat anders dan een boek recenseren…En ik hoop hiermee jullie interesse voor poëzie te hebben gewekt.

Wendy

 

 

Met dank aan Minke Maat voor het mogen gebruiken van haar mooie gedichten en uiteraard aan Viking en Office depot voor het maken van deze campagne en het beschikbaar stellen van de materialen.

Website Minke Maat

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *