Wat jij niet ziet – Sarah Pinborough – Recensie

Sarah Pinborough (1972) is prijswinnend schrijver van boeken en televisieseries, onder meer voor de BBC. Na een duizelingwekkende veiling werd het Engelse manuscript van Wat jij niet ziet verkocht. Inmiddels zijn er al plannen voor een verfilming. Sarah schrijft in diverse genres waaronder fantasy en horror. Wat jij niet ziet en de young adult 13 minuten zijn de eerste boeken van haar die in het Nederlands vertaald zijn.

Louise is een alleenstaand moeder en als ze een avondje stappen is, ontmoet ze David. Een leuke man en ze valt meteen voor hem. Alleen…hij blijkt haar nieuwe baas te zijn. Zo goed als het gaat probeert ze hem te vergeten als leuke man en hem alleen als baas te zien. Ook hij doet alsof er niets is gebeurd. Een paar dagen later botst Louise tegen Adele op, de vrouw van David. Het klikt gelijk tussen hen en ze spreken regelmatig af. Louise leert een andere kant van David kennen, alleen vergeten kan ze hem niet. En hij haar ook niet. Toch klopt er iets niet in het huwelijk van David en Adele en Louise wil weten wat.

Wat jij niet ziet is verdeeld in drie delen en verhaalt vanuit een wisselend perspectief waarvan het grootste gedeelte aan Louise en Adele toebehoort. Meerdere verhaallijnen waarbij soms even teruggegaan wordt in de tijd. Ik heb een speciaal vooruitleesexemplaar gelezen die een andere cover heeft. Voorop deze cover staat in grote letters gedrukt: vertrouw dit boek niet, vertrouw dit verhaal niet, vertrouw jezelf niet. Voor mij een indicatie dat mij nog wat te wachten staat tijdens het lezen van dit boek.

Pinborough heeft om te beginnen een fantastische meeslepende verteltrant en door gelijk een stukje onderhuidse spanning aan Wat jij niet ziet toe te voegen grijpt dit verhaal je meteen bij de lurven. Naarmate Louise en Adele elkaar beter leren kennen gebeuren er steeds meer vreemde dingen. Het huwelijk van David en Adele wordt er niet beter op terwijl Louise zich weer op het liefdespad bevindt waarbij ze zichzelf in een lastig parket brengt. Al sinds jongs af aan heeft Louise last van angstdromen en deze lijken nu steeds erger en levensechter te worden. Ze krijgt het gevoel dat iemand haar in de gaten houdt, maar wie en waarom? En vooral hoe?

De onmogelijke situatie waar Louise zich in bevindt geeft al genoeg stof tot lezen. Tevens gaf dit boek mij een unheimisch gevoel. De opgewekte verwachtingen worden keer op keer te niet gebracht door een onverwachte situatie. David en Adele zijn personen met twee verschillende kanten en samen blijken ze een groot geheim te delen. Ieder heeft zijn eigen visie op diverse gebeurtenissen maar er valt niet te achterhalen wie de waarheid spreekt en wie is degene die Louise kan vertrouwen? Ik werd steeds meerdere richtingen opgestuurd en vaak net de verkeerde richting. En ik bleef maar twijfelen, spreekt Adele nu de waarheid of moet ik vertrouwen in David hebben? De honger om alles te willen weten is groot en het boek even wegleggen is moeilijk. Het is zaak zo snel mogelijk bij de plot te komen. En dan is het moment daar…Wat fantastisch gedaan, geweldig! Ik stond versteld en ik denk dat mening lezer dit met mij zal zijn. #WTFthatending

De enerverende schrijfstijl en de prima uitwerking laten een groot talent zien. Samen met het excentriek gekozen onderwerp heeft ze mij volledig overtuigd. Wat jij niet ziet is een pageturner van grote klasse!

5*****

 

Met dank aan The House of Books voor het sturen van een lees-exemplaar.

 

Titel: Wat jij niet ziet|Auteur: Sarah Pinborough
Uitgever: The House of Books|ISBN: 9789044350579|Blz:400
Vertaling: Nathaly Schrijnder
Verschijningsdatum: juni 2017

Wat jij niet ziet is onder andere verkrijgbaar bij de lokale boekhandel of via:
Bol.com

 

Wendy Wenning

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *