De zomer van de doden – Toni Coppers – Recensie

In de catacomben onder de kerk van Bolsena, een stadje in Midden-Italië, wordt het lichaam gevonden van een man uit Antwerpen. Commissaris Liese Meerhout en hoofdinspecteur Michel Masson gaan op onderzoek uit, maar alles lijkt te wijzen naar zelfmoord. In Antwerpen wordt een koffertje gevonden met daarin de bezittingen van een meisje dat in 1993 werd vermoord. De dader is nooit gevonden. Met de vondst van het koffertje wordt de zaak heropend en terwijl Liese druk met deze zaak is, gaat Masson terug naar Italië. Tijdens een vorige zaak is Masson zwaar gewond geraakt en is hij de lust in het leven verloren. In Italië hoopt hij antwoorden te vinden maar vooral zichzelf terug te vinden.

Naast het vele speurwerk in De zomer van de doden is er veel ruimte voor het wel en wee van de personages. Masson is van een gedreven inspecteur veranderd in een onverschillige man. Hij ligt in scheiding en zijn werk kan hem niet meer de voldoening geven van eerder. Liese heeft veel moeite met deze onverschilligheid en maakt zich grote zorgen. Maar het is ook niet niks wat Masson allemaal heeft meegemaakt en in het vorige deel zijn er dingen aan het licht gekomen die tijd nodig hebben om het een plek te kunnen geven. Niet alle delen zijn door mij gelezen, ook niet het deel waarin Masson zwaar gewond raakt, toch wordt er voldoende uitgediept om een sympathiek gevoel mee te krijgen voor de personages en te begrijpen in wat voor fase ze zitten. De wisselende verhaallijnen vertellen net genoeg waardoor dit boek prima los te lezen is van de andere delen.

Coppers heeft een fijne, ongecompliceerde schrijfstijl en de afzonderlijke verhaallijnen zijn zonder enig probleem prima te volgen. Het speurwerk van het team levert verrassende resultaten op en al heeft De zomer van de doden geen hele hoge spanningsboog, het verhaal is onderhoudend genoeg om de aandacht voortdurend vast te houden. De filmische verteltrant spreekt aan tot de verbeelding en daarnaast wordt de plot tot aan het eind goed verborgen gehouden. In dit boek zijn het vooral de verwikkelingen rondom de personages die voor de boeiende lijn zorgen. De persoonlijke issues worden niet volledig afgerond maar dit wekt juist het verlangen op naar een volgend boek rondom deze personages. Niet zomaar een politieroman, De zomer van de doden is een perfect geconstrueerde roman die smaakt naar meer.

4****

Deze recensie is eerder gepubliceerd op VrouwenThrillers.nl

Wendy Wenning

Titel: De zomer van de doden| Auteur: Toni Coppers
Uitgever: Manteau|WPG|ISBN:9789022333495|Blz: 320

De zomer van de doden is onder andere verkrijgbaar bij de lokale boekhandel of via:
Bol.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *