Zwaartekracht – Eva Monté – Recensie

Zwaartekracht_08-framedNaar aanleiding van een advertentie in het Algemeen Dagblad geeft Emma zich op voor een ‘fatcamp’. Een experimenteel afvalprogramma waarbij ze onder begeleiding eindelijk die overtollige kilo’s hoopt kwijt te raken. Ze is dan ook helemaal blij als ze geselecteerd wordt. Samen met zeven anderen vertrekt ze naar Griekenland waar ze 6 weken lang een streng programma zal volgen. Voor Emma is dit de manier om haar leven te veranderen en zich niet langer een buitenbeentje te voelen. Het programma is zwaar en er is regelmatig enig gekift tussen haar medelotgenoten. Maar Emma blijft goede hoop houden totdat een van de deelnemers onverwacht overlijdt. Vanaf dat moment heerst er een angstige sfeer en weet ze eigenlijk niet wie ze nog kan vertrouwen…

Zwaartekracht start met een flashback waarin we lezen dat er iemand gepest wordt. De rode draad in dit verhaal en de gevolgen hiervan zijn niet te voorzien. De originaliteit van dit boek zit hem in de personages. Deze keer geen mannen of vrouwen met een perfect lichaam maar mensen met een zorgwekkend overgewicht. Allemaal hebben ze een verklaarbare reden voor hun eetgedrag en in het algemeen zit er veel onzekerheid en verdriet achter.

We lezen het verhaal vanuit het perspectief van Emma, in de eerste persoon. Voor Emma is het fatcamp haar laatste hoop. Eng vind ze het wel en haar grootste angst is om buiten de groep te vallen. Eerst draait het hoofdzakelijk om het fatcamp zelf en maken we kennis met de personages. De deelnemers proberen hun opdrachten zo goed mogelijk te vervullen, al is niet iedereen even gemotiveerd. Het heden wordt afgewisseld met flashbacks uit het verleden van een van de personages, die het verhaal al een klein beetje spanning mee geven. Als een van de deelnemers onverwacht overlijdt gaat de spanningsboog omhoog en komt er een ongrijpbare sfeer. Een ongrijpbare sfeer met een donker randje. Emma begint zich onveilig te voelen en haar angsten zijn goed voelbaar voor de lezer.

Een hele intense spanning vind je niet in Zwaartekracht, er is meer sprake van een mooie gedoseerde, sluimerende spanning. De wijze waarop dit gecombineerd wordt met de psychologie zorgt ervoor dat er een goed evenwicht is. Er heerst veel onduidelijkheid die de lezer regelmatig vragend achterlaat. Soms valt er even geen touw aan vast te knopen. Het willen weten van de hoed en de rand maakt dat je blijft doorlezen. En denk je eindelijk op de goede weg te zitten, blijkt deze richting volkomen onjuist te zijn.

Zwaartekracht is het tweede boek van Eva Monté, het pseudoniem van Alexandra en Victoria Nagelkerke. Hun thrillers komen op een bijzondere wijze tot stand, namelijk via brainmerge. Alexandra zit achter de toetsen, maar de tekst komt uit beider hoofden waardoor er zich een spannend verhaal vormt. Het debuut Te koop was een aangename kennismaking met de auteurs, een origineel, spannend verhaal met een verrassende plot. Dit geldt ook voor Zwaartekracht, alleen had ik er toch iets meer van verwacht. Ondanks een goed evenwicht had ik zelf graag een net iets hogere spanningsboog gezien waardoor het verhaal nog meer intensiteit zou hebben gehad. Buiten dat hebben de auteurs met Zwaartekracht weer een heerlijke thriller geschreven en laten ze zien geen eendagsvlieg te zijn geweest.

4 ster

Deze recensie is eerder gepubliceerd op VrouwenThrillers.nl.

Titel: Zwaartekracht|Auteur: Eva Monté
Uitgever: De Crime Compagnie|ISBN: 9789461091673|Blz: 350

Zwaartekracht is verkrijgbaar bij de lokale boekhandel of via:
Bol.com
Bruna.nl
Boekenwereld.com
AKO.nl
Eci.nl

 

© 2016, Wendy. All rights reserved.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *