Het antwoord op misschien – Hendrik Winter – recensie

Een prachtig, ontroerend verhaal over liefde, leven en loslaten voor de lezers van Jojo Moyes, Lori Nelson Spielman en John Green.

Adam is een laatbloeier. Hij woont bij zijn oma die dement begint te worden en hij werkt als taxichauffeur voor ernstig zieken. Eigenlijk zou hij graag de Chimborazo beklimmen, de hoogste vulkaan ter wereld, als je vanaf het centrum van de aarde rekent. Maar ja, geen tijd, geen geld… Er komt altijd wel wat tussen.

Dan stapt Jessi zijn taxi in. Ze is jong, mooi en in het bezit van een flinke tumor in haar luchtpijp. Ze heeft misschien niet zoveel tijd meer om haar dromen waar te maken. Dat Jessi en Adam verliefd worden is zeker, een gezamenlijke toekomst is dat niet. Tijd voor Adam om in actie te komen.

‘Jessi heeft mij veranderd, en het was meteen duidelijk dat ik haar – en mijn – verhaal een keer op zou schrijven.’ – Hendrik Winter

De schrijfstijl en thematiek raken je recht in het hart. Een prachtig verhaal dat de lezer eraan herinnert waar het leven om gaat.’ – Buchspinat.de

Hendrik Winter is een pseudoniem. De auteur werd in 1968 in Duitsland geboren en was soldaat, sportleraar, redacteur en taxichauffeur voor hij schrijver werd. Het antwoord op misschien is gebaseerd op zijn ervaringen als taxichauffeur voor ernstig zieken.

Lees hier een voorproefje

Recensie

De planning en de voorbereidingen waren afgehandeld, de samenzweringen voorbij, de koffers gepakt, de leugens gelogen. Er waren geen belemmeringen meer.

De eerste regels van het verhaal, hoofdstuk Dag X. Van daaruit springt het verhaal naar zes weken terug. Adam werkt sinds drie jaar voor een klein bedrijf dat is gespecialiseerd in vervoer van kankerpatienten. Adam is een laatbloeier en woont bij zijn oma die begint te dementeren. Zijn grootste wens is de Chimborazo te beklimmen, de hoogste vulkaan te wereld. Maar…er komt altijd wel wat tussen.


Dan stapt Jessi zijn taxi in. Een jonge mooie vrouw die ernstig ziek is, ze heeft een flinke tumor in haar luchtpijp. Ze maakt indruk op hem en het is maar een kwestie van tijd voordat de vonken overslaan en Adam en Jessi verliefd worden. Alleen een toekomst is er voor hun niet.


Ik vond het indrukwekkend dat Jessi zo strijdvaardig met haar ziekte omging, maar kom me voorstellen dat het niet altijd even makkelijk was.”


Jessi woont samen met haar vijfjarige dochter Leonie en ook dit meisje steelt het hart van Adam. Hun levens raken steeds meer in elkaar verstrengeld. Jessi heeft goede en slechte dagen en als ze haar goede dagen heeft probeert ze nog wat dromen waar te maken. Niet dat dit altijd goed gaat. Maar ook wil ze dat Adam zijn droom waarmaakt en nu eindelijk de Chimborazo gaat beklimmen.


Hendrik Winter heeft zelf jarenlang in een, zoals hij het zelf zegt, kankertaxi gereden. Hij heeft het lot van veel mensen van heel dichtbij meegemaakt en geen enkel verhaal heeft hem zo geraakt als dat van Jessi. In het echte leven had ze een andere naam, maar ter herinnering van haar heeft hij dit boek geschreven. We zien het niet vaak dat een man een feelgood roman schrijft, maar deze auteur mag het vaker doen. Het antwoord op misschien laat zien dat hij er zeker een talent voor heeft en heel goed de juiste woorden weet te vinden.

Onderneem het moeilijkste wat je ooit hebt gedaan, overwin je angst, leef in andere sferen.”


Het antwoord op misschien is een ontroerende feelgood roman die ondanks de zwaarte van het onderwerp enige luchtigheid behoudt. Winter heeft een fijne, meeslepende schrijfstijl en hij weet de personages indrukwekkend en levendig neer te zetten. Maar ook alle emoties die uit diverse situaties voortvloeien worden door Winter scherp beschreven waardoor deze voor de lezer intens voelbaar zijn. Zoals verdriet, liefde, onmacht, onzekerheid, vertrouwen maar ook vreugde, om er maar een paar op te noemen. Maar ook wilskracht en doorzettingsvermogen zien we veelvuldig in dit verhaal. Er is natuurlijk een voorspelbaar gegeven in het boek, maar dit weerhoudt je als lezer niet om volledig op te gaan in het verhaal. En ondertussen worden we toch ook wel even wakker geschud.


Wacht niet te lang met je dromen waar te maken, voordat het te laat is …

4****

Met dank aan uitgeverij Harper Collins voor het recensie-exemplaar.

Wendy Wenning

Titel: Het antwoord op misschien| Auteur: Hendrik Winter
Uitgever: HarperCollins| ISBN: 9789402704143|Blz: 368
Verschijningsdatum: november 2019

Het antwoord op misschien is verkrijgbaar in elke (online)boekhandel

Thrillers algemeen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *