Leesclubs worden nóg leuker met discussie-video’s

Boekenpromotor Marc Barteling lanceerde op 15 september 2017 het online platform voor leesclubs “Book&Club”. Op www.bookenclub.nl verschijnen elke maand van twee topboeken nieuwe discussie-video’s met de auteurs. Bestaande leesclubs gebruiken deze video’s bij hun bijeenkomsten, en krijgen hiermee de “auteur aan tafel”.

Zeven discussie-video’s per boek

Met elke geselecteerde auteur maakt Book&Club discussie-video’s over zeven relevante thema’s uit het boek. Die video’s zorgen voor verdieping en verrijking van de leesclub discussies. Elke video duurt ongeveer twee minuten en eindigt met een open vraag van de auteur. Dat is het startschot voor de discussie. Per video zijn er vier vragen van verschillend niveau, van persoonlijk tot filosofisch.

Gebruik van de video’s levert een bijzondere en intieme ervaring op. Gemiddeld duurt een Book&Club sessie, inclusief de discussies, ongeveer anderhalf á twee uur.

Eerste auteurs: Auke Hulst en Roxane van Iperen

Auke Hulst is de eerste auteur die geselecteerd is, met zijn boek En ik herinner me Titus Broederland (genomineerd voor de Libris Literatuurprijs Longlist 2017). De tweede auteur is Roxane van Iperen met haar boek Schuim der aarde. Dit boek werd verkozen tot Hebban Leesclubboek van het Jaar 2016. Met beide auteurs maakte Book&Club zeven discussie-video’s, die te zien zijn op www.bookenclub.nl.

Selectie van de titels gebeurt zeer zorgvuldig. Book&Club is onafhankelijk en niet verbonden aan een uitgever. Op basis van eigen criteria worden er elke maand twee nieuwe titels gekozen. Lezers hebben ook een stem in deze selectie.

Abonnement en los verkrijgbaar

Leesclubs krijgen toegang tot alle online discussie-video’s met een abonnement: € 9,95 per maand of € 99,95 per jaar, per leesclub. Elke maand worden er twee nieuwe titels toegevoegd aan de collectie. Ook zijn de titels los te verkrijgen. Voor bibliotheken en scholen is er een apart abonnement.

Quotes van leesclubs

Deelnemers van leesclubs die meededen aan de Book&Club zeiden:
“Auteur en leesclub ontmoeten elkaar op huiskamerniveau waardoor een bijzondere sfeer, een intiem onderonsje ontstaat.” En: “De leesclub met een verrassende extra dimensie” En: “Een geweldige manier om leesclub en schrijver samen te brengen!”

Initiatief van Why I Love This Book

Book&Club initiator Marc Barteling is ook de oprichter van Why I Love This Book (website). Hier vind je boekentip-video’s van één minuut, gemaakt met lezers en schrijvers. Whyilovethisbook.com is gestart in 2010 en bevat al meer dan 1.200 boekentip-video’s.

Barteling“Leesclubs zijn ontzettend populair. Ik heb er vele bezocht, en hoorde overal hetzelfde: ‘wat zou het leuk zijn als de auteur erbij aanwezig kon zijn’. Heel soms kan dat, maar meestal niet. Met de Book&Club video’s heeft elke leesclub de ‘auteur aan tafel'”.

“Ook zag ik dat leesclubs vaak zoeken naar verdieping. ‘Waar zullen we het over hebben?’ is een veelgestelde vraag. De Book&Club video’s zijn een aanvulling op de boekbespreking bijeenkomst en bieden structuur en verdieping.”

Book&Club opnames met Auke Hulst

Book&Club opnames met Roxane van Iperen

En ik herinner me Titus Broederland Schuim der aarde

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *