Ziva – John Winkel – Recensie

Achterflap: Onderzoeksjournalist Ziva Berkowitz krijgt een tip over grootschalige fraude in een middelgrote Nederlandse gemeente. Ze besluit er dieper in te duiken en achterhaalt geheimen die ze beter niet had kunnen ontdekken. Iets wat klein leek blijkt van een gigantische omvang. Corruptie, witwaspraktijken, mishandelingen en liquidaties zijn aan de orde van de dag in de wereld die ze steeds verder weet bloot te leggen.
Buiten haar diepgravende onderzoek om raakt Ziva ook betrokken bij een duistere familiekwestie, waarbij haar vermogende broer Yakov wordt afgeperst.
Als op een dag haar tipgever onder verdachte omstandigheden om het leven komt, raakt de zaak in een stroomversnelling.
Een afgrijselijke moord is aanleiding voor rechercheur Johan Verhulst om zich nadrukkelijk met de zaak te gaan bezighouden. Maar ook Leo Klokman, producent van het televisieprogramma CrimeXplorer, stort zich op deze misdaad. Met zijn team neemt hij onverantwoorde risico’s die tot levensbedreigende gevolgen leiden.

 

Over de auteur

John Winkel (1950) is jarenlang uitgever geweest van onder meer kinderboeken, vakinformatie en publiekstijdschriften. Aansluitend was hij werkzaam als zelfstandig management consulent, trainer en coach. Ziva is zijn debuut.

De cover

De cover is in eenvoudig wit uitgevoerd met erop afgebeeld een vulpen waar rode vloeistof (bloed) uitlekt. De titel en naam van de auteur zijn in rode letters afgebeeld. De rode kleuren op de witte cover springen er goed uit waardoor de cover goed opvalt.

Het verhaal

Ziva Berkowitz is onderzoeksjournalist. Op een feestje van bedrijfsmakelaars komt ze in gesprek met Evert. Evert werkt bij de gemeente Woerden als hoofd bouwprojecten. Hij heeft een vermoeden dat bepaalde procedures gemanipuleerd worden. Op de makelaarsborrel drinkt hij te veel en verteld Ziva over zijn vermoeden. Ziva raakt geïnteresseerd en wil Evert helpen. Ze duikt in deze zaak en achterhaalt geheimen die beter verborgen hadden kunnen blijven. Het blijkt niet iets kleins te zijn en raakt betrokken in een wereld van corruptie, witwaspraktijken, mishandeling en liquidaties. Ondertussen raakt ze ook betrokken in een duistere familiekwestie. Als haar tipgever om het leven komt raakt het onderzoek van Ziva in een stroomversnelling en de ontwikkelingen volgen elkaar razendsnel op.

Een afgrijselijke moord is niet alleen voor rechercheur Johan Verhulst aanleiding om zich met deze zaak bezig te houden, ook Leo Klokman, producent van het televisieprogramma Crime Xplorer stort zich op deze zaak. Niet vermoedend dat dit levenbedreigende gevolgen kan hebben.

‘Op het moment dat hij zijn aftandse mountainbike in de trein naar Rotterdam tilde, wist hij dat zijn daad het nieuws zou halen. Vervelend, maar onvermijdelijk.’

Mijn mening

Ziva bestaat uit een vier delen, die hun eigen hoofdstuknummering hebben, verhalend vanuit wisselende perspectieven. De hoofdstukken zijn kort en krachtig. Het verhaal start met een spannende proloog die uitnodigt tot verder lezen. Het eerste deel verhaalt over het onderzoek van Ziva en heeft een hoge spanningsboog. Veel ontwikkelingen die meeslepen en een waarborg zijn voor een voortdurende nieuwsgierigheid. Elk deel staat voor een verhaallijn met als rode draad corruptie en witwaspraktijken. De verhaallijnen staan allemaal in verband met elkaar en worden aan het eind prima met elkaar verbonden. Verhaallijnen met een hoge spanning en waarin veel geweld wordt getoond. Door de vele gebeurtenissen komen alleen de personages soms wat onder druk te staan en is het noodzaak de concentratie goed vast te houden. Dit geldt ook voor de verhaallijnen daar deze niet in chronologische volgorde staan. Wat ik jammer vond is dat de krachtige en pakkende titel een verwachtig gaf die later in het boek toch een beetje teniet werd gedaan.

Ondanks de noodzaak van soms wat meer concentratie is dit een thriller die van begin tot eind boeiend en onderhoudend is. De gevaren van onderzoeksjournalistiek worden door de auteur sprekend beschreven waardoor er een overtuigend en geloofwaardig verhaal is ontstaan. Ziva is een thriller die je vastpakt en niet meer loslaat. Interessante, actuele en herkenbare onderwerpen in een uitermate spannende setting gegoten. Een fijne thriller om te lezen, een prima debuut en ik ben ervan overtuigd dat de auteur nog meer in zijn mars heeft.

 

4****

Met dank aan LetterRijn voor het toesturen van een recensie-exemplaar.

Wendy Wenning

Titel: Ziva | Auteur: John Winkel
Uitgever: LetterRijn | ISBN: 9789491875496 | Blz: 320
Verschijningsdatum: 17 maart 2018

Ziva is onder andere verkrijgbaar bij de lokale boekhandel of via:
LetterRijn
Bol.com

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *