Check-out – Juultje van den Nieuwenhof – Recensie

check9789024573035-check-out-l-lq-f-framedIk zie dat er een nieuwe groepsapp is aangemaakt. Dat is raar, de beheerder is iemand die ik niet ken. Er staat alleen een nummer, geen naam. Ik check wie er allemaal toegevoegd zijn: ons hele groepje, zo te zien. Titel: Rara. (…) Ik frons mijn wenkbrauwen en kijk om me heen. Ik gebaar naar Yasin dat hij zijn telefoon moet pakken. Er komt een berichtje binnen van het vreemde nummer. Rara, wie ben ik?

Juultje van den Nieuwenhof is docente op het Christiaan Huygens College in Eindhoven, waar ze Nederlands en drama geeft. Naast haar passie voor schrijven van spannende verhalen heeft ze ook een passie voor het maken van theaterproducties met jongeren en het regisseren daarvan. Vroeger droomde ze over het worden van koordanseres, schrijfster of filmregisseur. In 2013 won ze de Crimezone(Hebban) YA-schrijfwedstrijd. Delete was haar eerste young adult-thriller, gevolgd door Disconnect.

Check-out is een spannende YA-thriller over een groep jongeren die met schoolreis naar Berlijn gaan. De leerlingen van 5 havo zijn nog steeds een beetje van slag. Hun klasgenoot Sabine heeft zelfmoord gepleegd, voor de zomervakantie heeft zij zich opgehangen. De leerlingen snappen het niet en soms is het nog steeds onwerkelijk. Een schoolreis met een gitzwart randje. Als ze in Berlijn aankomen wordt er een groepsapp aangemaakt met het telefoonnummer van Sabine. Als een van de klasgenoten een ongeluk krijgt en er plots schokkende snuffmovies opduiken lijkt het er sterk op dat iemand een vuil spelletje aan het spelen is. En dan, tijdens een voorstelling van de Blue Man Group, komen de leerlingen achter de waarheid…

Opnieuw is dezelfde groepsapp aangemaakt, met dezelfde titel en dezelfde leden. Ik kijk naar de woorden van de afzender. Rara, wie ben ik?

De proloog van Check-out lezende geeft al een onbestemd gevoel. Vooral de laatste regels geven al aan dat er wat te gebeuren staat, maar wat…
Check-out is opgedeeld in de dagen dat de schoolreis duurt en wordt afwisselend vertelt door Cyza en Ryan, vanuit de ik-vorm. Bij het begin van elke dag wordt het programma van de dag getoond. Aan het einde van het boek lezen we, cursief geschreven, Sabine’s verhaal waarin er meer bekend wordt over haar dood.
Vooral Cyza heeft veel moeite met de dood van Sabine, het was haar beste vriendin. Toch probeert Cyza er het beste van te maken. Berlijn is een sombere stad maar wel mooi. En Ryan is er, waar Cyza heimelijk verliefd op is. Maar al snel gebeuren er vreemde en onverwachte dingen en de vraag wie er achter de groepsapp zit houdt de gemoederen bezig.

Dat handgebaar herken ik uit duizenden. Dat kan niet waar zijn. Ik gil en schreeuw naar het meisje. Het is Sabine.

De spanning wordt mooi opgebouwd en steeds is er weer een cliffhanger die de spanning vergroot en nog meer nieuwsgierig maakt. Maar in Check-out wordt ook de schoolreis zelf niet vergeten en de leerlingen bezoeken verschillende plekken. Zoals bijvoorbeeld een concentratiekamp, waar hen een confronterend verhaal wordt verteld. Een naargeestige plek die beeldend wordt beschreven. Zo komen we door het hele verhaal heen diverse thema’s tegen, zoals De Tweede Wereldoorlog, terrorisme, gokverslaving en psychose.

Daar stonden elke dag duizenden gevangenen om geteld te worden, wachten op hun afgrijselijke lot, hopend op een bevrijding die misschien nooit zo komen. Het is een afschuwelijke gedachte.’

Met Check-out wordt een spannend verhaal gecombineerd met enig onderricht. Belangrijke thema’s waarvan iedereen tenminste iets moet weten. Alles prima uitgewerkt en de plot heeft, ondanks dat het wel mogelijk is voor de lezer om het een en ander te doorzien, de nodige verrassingen. Alleen de afsluiting: die is abrupt en wat ontwijkend. Om over na te blijven denken of je eigen invulling hier aan te geven. Weer een fantastische young adult-thriller van Juultje, eentje waar veel beweging inzit en die de lezer van bladzijde tot bladzijde zal boeien.

4-en-half

 

Deze recensie is eerder gepubliceerd op VrouwenThrillers.nl

Check-out is verkrijgbaar bij de lokale boekhandel of via:
Bol.com
Bruna
Libris
AKO
Eci

 

© 2016, Wendy. All rights reserved

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *