Het liefdesatoom – Maria Hetty van den Berg – Recensie

“Er is iets mis, helemaal mis. Ze weet het in een flits, nog voor ze bijkomt en haar ogen opent. Dan is ze er. Geland. Bewust van zichzelf in het pikkedonker. Ze houdt haar adem in, staart in het zwart, wacht op een geluid, op iets, op wat dan ook. Niets.”

 

Maria Hetty van den Berg (1955) studeerde Nederlands aan de VU. Ze heeft een eigen tekstbureau in Amsterdam en schrijft onder meer educatieve kinderverhalen en-gedichten. Tegenwoordig woont ze in de zomermaanden in Frankrijk, waar ze, samen met haar vriend, een eigen B&B runt. De laatste jaren werkte ze met veel plezier aan Het liefdesatoom, dat als persoonlijke handtekening een zekere spirituele benadering heeft – iets wat haar toekomstige boeken ook zal kennen.

 

Als Gina en Tom Mara benaderen met de vraag of zij de renovatie van hun boerenhuis in Italië wil doen, pakt ze deze kans met beide handen aan. Mara heeft net een relatie achter de rug waarin ze, na de dood van haar moeder, geen troost, maar juist meer eenzaamheid had gevonden. Na de breuk met Paul had ze alleen maar weggewild. Weg van Paul, weg van haar appartementje, weg van de herinneringen aan haar moeder. In Italië is het keihard werken en ze heeft weinig tijd voor ontspanning. Maar het leidt haar wel af en ze ontmoet daar haar grote liefde Fert. Eenmaal terug in Amsterdam blijkt Fert anders te denken over hun relatie dan Mara. De relatie strandt.

Mara heeft hier groot verdriet van en ze raakt depressief, ze blijft hangen in haar gevoel. Alsof dat niet genoeg is, komt ze plots in een verschrikkelijke nachtmerrie terecht: ze wordt ontvoerd en opgesloten. De dader maakt zich niet bekend en het is voor Mara een raadsel wie haar dit aandoet. En waarom? Wat wil hij?

De dader is een psychopaat die maar een ding wil: Mara straffen. Hij heeft een duidelijk plan maar toch pakt het voor hem anders uit dan verwacht.

Het liefdesatoom is geschreven vanuit een wisselend perspectief. Twee verhaallijnen, die van Mara en de dader. De verhaallijn van Mara wordt verteld vanuit de derde persoon en die van de dader vanuit de eerste persoon.
Het boek bestaat uit een drie delen en begint met een beangstigende proloog. De eerste hoofdstukken daarna lijkt het nog alsof we een gewone liefdesroman aan het lezen zijn. We maken kennis met de diverse personages. Bij Mara vinden we al gauw enige diepgang, de andere personages blijven vlak en zijn wat moeilijk te doorgronden. Dit heeft zijn functie: doordat er niet teveel verteld wordt over deze personages, blijft het tot bijna het einde een raadsel wie de dader is, wie diegene is die zoveel haatgevoelens heeft voor Mara. Als we verder in het verhaal komen ontwikkeld de “liefdesroman” zich in een spannende thriller.

De soepele schrijfstijl van de auteur laten Het liefdesatoom makkelijk lezen, al zijn er een aantal passages die even wat vaart verliezen en voor mij een stukje langdradigheid in zich hadden. De spanningsboog is wisselend, van geen spanning tot een hoog opgevoerde spanning. De hoofdstukken waarin we lezen dat Mara opgesloten zitten voelen benauwend en laat je huiveren. De vernedering die Mara ondergaat is verschrikkelijk en door de wijze waarop de auteur alles beschrijft worden er akelige beelden opgeroepen. Wat is de reden van de dader, wat is zijn plan? Waarom heeft hij zoveel haat in zich? Dit blijft allemaal lang onduidelijk en ook het antwoord op de vraag wie de dader is blijft lang uit.

De auteur is duidelijk sturend in het verhaal. Sturend naar een vermoedelijke dader, sturend naar een vermoedelijke afloop. Alleen blijft de vraag of ze de lezer wel de goede kant opstuurt of juist de lezer op het verkeerde been zet. Hoe het precies zit kan ik natuurlijk niet verklappen, maar ik kan wel zeggen dat ik mij toch een beetje heb laten misleiden.

Het liefdesatoom is het thrillerdebuut van Maria Hetty van den Berg. Het boek is zorgvuldig uitgewerkt en er is een goede aandacht voor de details. Het verhaal wordt mooi afgesloten door een epiloog waardoor er geen losse eindjes blijven hangen. Toch miste ik in het eerste deel de spanning, deze had iets eerder opgevoerd mogen worden. Maar wel mijn complimenten voor de uitwerking en de opzet want de auteur heeft mij weten te misleiden waardoor ik in het laatste deel voor onverwachte verrassingen kwam te staan. Het liefdesatoom was voor mij dan niet zo’n thriller die ik absoluut niet weg kon leggen, maar ik heb zeker genoten van het lezen van dit debuut.

Titel: Het liefdesatoom|Auteur: Maria Hetty van den Berg
Uitgever: Boekscout Soest| ISBN: 9789402215519|Blz: 283
Verschijningsdatum: 2015

Het liefdesatoom is verkrijgbaar via:
Boekscout
Bol.com

© 2017, Wendy. All rights reserved

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *