Genre,  Lichte literatuur,  Mens en Maatschappij,  Spirituele roman

De geboorte van Franciscus – Harry Cremers – Recensie

  • Titel – De geboorte van Franciscus
  • Auteur –  Harry Cremers
  • Uitgever – Elikser
  • Aantal pagina’s – 249
  • Uitgave – Paperback
  • ISBN –  9789089546463
  • Verschenen –  juni 2014
  • Genre – Spirituele roman, Lichte literatuur, Mens en Maatschappij

Als je het leven zelf in de hand neemt.

Harry Cremers studeerde chemische technologie, trouwde, kreeg kinderen en werd directeur van een internationale onderneming. Ook verdiepte hij zich in spirituele stromingen en natuurgeneeswijzen. Zijn drukke leven maakte het soms moeilijk om zich bezig te houden met zijn andere interesses. De gebeurtenissen die de basis vormen voor deze roman zorgden voor een keerpunt in zijn leven. Opleidingen in transactionele analyse, NLP en systematisch werken gaven hem meer inzicht in zijn leven. Inmiddels heeft hij een coaching- en adviesbureau, waar hij particulieren coacht en ondernemingen begeleidt vanuit een holistische benadering, en is als directeur duurzaamheid werkzaam bij de Europese divisie van een multinational.

Een man wordt driemaal geboren: Eenmaal uit de moeder, eenmaal uit de vader en dan uit zijn diepste wezen.

Paul is algemeen directeur bij het isolatiebedrijf Tiproc. Hij is getrouwd met Miranda, en ze hebben samen twee kinderen, dochter Robin en zoon Sander. Miranda is al jaren ziek en moet geregeld operaties ondergaan. Op zijn veertigste verjaardag overkomt Paul een onbestemd gevoel. Is dit het nou, is dit hoe de rest van mijn leven zal vergaan? In de ogen van anderen is Paul de geslaagde man, een man die zijn leven goed op de rit heeft. Goede baan, een gezin, het ging hun voor de wind. Maar Paul voelt het anders. Er is een leegte in zijn binnenste, de passie ontbreekt.

Op een dag ligt er op zijn bureau een uitnodiging voor een seminar over leiderschap. Hij besluit zich aan te melden. Op het seminar ontmoet hij een oude vriend, Franciscus en door deze vriend zal Paul zijn leven langzaam veranderen. De geboorte van Franciscus is het verhaal van een man, die door verschillende gebeurtenissen is vastgelopen in het leven, een man die bang is de controle over zijn eigen leven te verliezen. Een man die zich verantwoordelijk voelt. Paul leert gaandeweg los te laten en voor zichzelf te kiezen.

Als je niet goed voor jezelf zorgt, kun je ook voor niemand iets betekenen.

Dit is een verhaal met belangrijke levenslessen, maar ook een boek dat leest als een mooie roman. Een makkelijke schrijfstijl, voor iedereen leesbaar. Bij de titel verwacht je misschien, zoals ze wel eens noemen, een zweverig verhaal, maar dat is het absoluut niet. Een verhaal over loslaten, over liefde en verliefdheid maar ook over verdriet. Wat ik heel mooi vind, is dat het in dit verhaal om een man gaat en eens niet over een vrouw, wat je heel vaak tegenkomt. De geboorte van Franciscus heeft op mij indruk gemaakt, een boek dat je gelezen moet hebben, een boek dat je zal verrassen.

 

De geboorte van Franciscus heb ik gelezen voor Boekenbijlage.nl.

De geboorte van Fransiscus is o.a. verkrijgbaar bij de lokale boekhandel, Uitgever of Bol.com.

 

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: