Genre,  Thriller

De vrouw in de spiegel – Kim Moelands – Recensie

  • Titel – De vrouw in de spiegel
  • Auteur –  Kim Moelands
  • Uitgever – A.W. Bruna
  • Aantal pagina’s – 304
  • Uitgave – Paperback
  • ISBN – 9789400505766
  • Verschenen –  Maart 2015
  • Genre – Thriller

Omschrijving

Zuivelbedrijf Latté wordt in de zomer opgeschrikt door een dreigbrief. De onbekende afzender laat weten dat hij bij verschillende supermarkten producten van Latté heeft gesaboteerd en eist tweehonderdduizend euro. Alleen als ze betalen zal hij ermee ophouden. De dreiging wordt niet serieus genomen, maar als kort daarna een toetjes met spijkers erin naar de supermarkt wordt teruggebracht, neemt Latté contact op met de politie. Brigadier Tess Westerhout stort zich op de zaak. In eerste instantie zonder veel succes. Dan stelt de afperser in een nieuwe brief dat hij vanaf nu gif in de producten van Latté zal stoppen als er niet aan zijn eis wordt voldaan.

Recensie

Zuivelbedrijf Latté ontvangt een dreigbrief waarin tweehonderdduizend euro wordt geëist. Aan deze brief wordt weinig aandacht besteed. Twee weken later is er een eerste slachtoffer door spijkers in een beker yoghurt. Brigadier Tess Westerhout krijgt deze zaak onder haar hoede. Ze komt op het spoor van Charlie Zwols, die momenteel een straf uitzit voor een eerdere afpersingszaak. Charlie wil Tess wel helpen maar niet zomaar. Hij eist een wederdienst van Tess. Wat Tess vooral beangstigt, is dat Charlie veel over haar blijkt te weten. Ondertussen gaat de afperser gewoon door en dreigt meer slachtoffers te maken.

Ze hoest en maakt een piepend geluid. Een straaltje bloed loopt uit haar mond.’

Tess Westerhout is fel in haar werk. Haar wispelturigheid gecombineerd met een ongedurig karakter maakt dat ze soms de grenzen wat overschrijdt. Haar gedrevenheid het kwaad te willen stoppen heeft haar in het verleden vaker in conflictsituaties gebracht. Regelmatig geeft ze haar gevoel voorrang aan haar verstand. Haar man Marc en zij hebben samen een puberzoon. Daar Tess haar werk erg belangrijk vindt en dit een tijdrovende job is, is het niet altijd gemakkelijk tussendoor een puber op te voeden.
De afpersingszaak zorgt voor complexe situaties, maar Tess is vastberaden deze zaak tot een goed eind te brengen. Tegelijkertijd gebeuren er een aantal dingen in haar privéleven die toch ook haar aandacht nodig hebben.

Sinds wanneer is geen zin een reden om te spijbelen? Of heeft Kenny je ingefluisterd dat dat best kon?’

In De vrouw in de spiegel is er sprake van diverse verhaallijnen met de daarbij behorende personages. Het verhaal begint met een proloog, cursief geschreven. Wat deze proloog te betekenen heeft, blijft lang onduidelijk. Ook de verschillende verhaallijnen zijn soms wat verwarrend. Wat hebben de personages in deze verhaallijnen met elkaar te maken?
Er zijn cursief geschreven hoofdstukken die over een man gaan. Maar wie die man is en wat hij met de afpersingszaak te maken heeft dat blijft voorlopig een vraag.

Volledige duisternis om hem heen. Hebben ze hem weer geblinddoekt?’

De auteur heeft mij tot bijna aan het einde toe in het duister gelaten om dan op een ingenieuze wijze de verhaallijnen samen te laten smelten. Dan valt ook alles op zijn plaats. Door de lezer lang in het ongewisse te laten en de spanning gedurende het gehele verhaal te laten sudderen, blijft de nieuwsgierigheid tot aan de ontknoping in hoge mate geprikkeld.
Ook het privéleven van Tess wordt niet achterwege gelaten en op een zodanige wijze dat je als lezer nog wel meer wilt weten. Uit de epiloog van De vrouw in de spiegel kan ik opmaken dat we in de toekomst nog meer van Tess zullen horen en ik verheug me daar op.
Kim Moelands heeft met De vrouw in de spiegel een fascinerend en intrigerend verhaal geschreven en sluit zich hierbij definitief aan in de rij van de betere thrillerauteurs in ons land.

De vrouw in de spiegel heb ik gelezen voor Boekenbijlage.nl.

De vrouw in de spiegel is o.a. verkrijgbaar bij de lokale boekhandel of Bol.com.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: