Genre,  Lichte literatuur

Hoog water – Anthonie van de Wardt – Recensie

  • Titel – Hoog water
  • Auteur –  Anthonie van de Wardt
  • Uitgever – Elikser
  • Aantal pagina’s – 183
  • Uitgave – Paperback
  • ISBN –  9789089547194
  • Verschenen –  2014
  • Genre – Lichte literatuur

 

Omschrijving ( volgens achterflap)

Na afscheid te hebben genomen van zijn vrouw Hannah (zij heeft zich vrijwillig laten opnemen in een psychiatrische kliniek) vertrekt Paul Schuitema te voet naar Santiago de Compostela. Tijdens een hevig onweer krijgt hij na een kleine week een lift van iemand die hem tevens aanbiedt te blijven overnachten. Door de aanhoudende regen raakt het poldergebied geïsoleerd en wordt Paul gedwongen de spontaan aangeboden logeerpartij te verlengen. Al snel wordt hij geconfronteerd met zaken die niet kloppen. Ook ontdekt Paul gebeurtenissen uit het verleden en verlaagt hij zichzelf tot verraad en overspel. Zijn verblijf mondt uit in een zoektocht naar zichzelf, zijn huwelijk en zijn afkomst en neemt onomkeerbare vormen aan. Totdat er voor Paul nog maar een ding opzit…

 

Recensie

Als Paul te voet vertrekt naar Santiago de Compostela laat zijn vrouw Hannah zich vrijwillig opnemen in een psychiatrische kliniek. Na een weekje komt Paul terecht in hevig noodweer en hij krijgt een lift van een vrouw. Zij biedt hem aan om te blijven overnachten. Het poldergebied waar ze zich bevinden raakt geïsoleerd door de aanhoudende regenval en Paul is genoodzaakt langer te blijven. Tijdens zijn verblijf wordt Paul geconfronteerd met zijn verleden.

Hannah past dezelfde methode toe. Laat het water stijgen en bedekt haar ellende met dagelijkse gewoontes en bezigheden.’

Hoogwater bevat twee verhaallijnen. Het verhaal van Paul en dat van Hannah, allebei geschreven in de derde persoon. Hannah, een vrouw die zich bewust heeft laten opnemen om te kunnen afrekenen met haar verleden en haar problemen en niet langer afhankelijk wil zijn. Door verschillende ontwikkelingen en de confrontatie met zijn verleden wordt Paul langzamerhand ook geconfronteerd met zichzelf.

‘De laatste tijd heeft zijn handelen geleid tot een wankel staketsel van complicaties dat ieder moment in elkaar kan storten.

De cover heeft een mysterieuze uitstraling en dat is ook goed terug te vinden in het verhaal. Vanaf het begin werd mijn nieuwsgierigheid gevoed waardoor ik al snel vast zat in het verhaal. De personages komen tot leven en hun gedachtegang heeft wel enige herkenbaarheid in zich. Paul en Hannah, ieder op hun eigen manier op zoek naar hun eigen ik. Mensen zoals jij en ik. Deels door het mysterieuze lading weet de auteur de aandacht van de lezer naar het verhaal toe te trekken. Gecombineerd met een stukje psychologie en een aangename, prettige schrijfstijl is Hoog water een leuk, leerzaam en soms zelfs spannend verhaal om te lezen. Een boek met een titel waar ik een dubbele betekenis uithaal.

Hoog water heb ik gelezen voor Boekenbijlage.nl.

 

Het boek is verkrijgbaar bij o.a. uw lokale boekhandel, Uitgeverij Elikser of Bol.com.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: